Glorietta

Sydney, Australia

The transformation of a stark, voluminous, glass box within a new landmark tower to a warm 220 seat regional Italian inspired restaurant.

Inspired by the client’s love of all things Italian, Glorietta is a bar and 220-seat restaurant designed to shape a corporate precinct into a Eurocentric agricultural memory. Glorietta involved the challenging transformation of a stark, voluminous, glass box within a new landmark tower; void of history and restricted by poor street visibility.

As the podium tenant, Glorietta presented various key constraints. A cold and commercial character, including an open ceiling to allow for the base build utilities to remain effective and compliant. These obstacles made our teamwork to craft a sense of identity, intimacy, and warmth.

Brief, Design Solution and Challenges

The owner had ambitious plans for a new Italian inspired Sydney restaurant and bar: it must be a catalyst for change, inspiring hospitality offerings into a corporate area previously lacking any. Contemporary yet classic, it must be a ‘come for a drink, stay for a meal kinda place’ and create a warm agricultural ancestry and tone, all within the building’s pre-established constraints. The client was keen to deconstruct the vast, open, and commercial space into separate, more intimate zones to encourage various functionalities and dining options. A key challenge presented itself in the form of the space being void of any existing character; to counterbalance this, zoning was achieved by applying a range of floor treatments to contain each space.

From polished concrete around the bar and northern dining areas to timber boards in the central dining space and concrete slabs surrounding the kitchen, each variation in materials helped to distinguish the separate zones – as well as build personality and interest. The large scale, volume, view, and elevated floor area also became advantages to creating theatre and spatial uniqueness throughout the venue. In support of this, the clever use of five different seating options further established each zone. From the high timber tables and stools at the bar, long communal tables and the built-in olive-green leather banquettes, rust-red-toned tables, and individual bentwood chairs. Varied seating options offer intimacy and choice depending on patrons dining and drinking needs.

​A visible, traditional pizza oven and open kitchen capture the energy of a classic Italian restaurant and the theatrics that accompany this. A dining counter and bar ribbon the entry – which not only frames the entry but adds to the atmosphere and visual intrigue. A central bar was strategically positioned for maximum street visibility ​and to contain the venue’s footprint, scale, and proportion. An earthy, organic, and warm palette was achieved via the careful selection of contemporary, yet durable, furnishings and fittings. Tonally gentle design elements soften the space. Recycled timber, olive​ and apricot leathers and tiling, rust-red tables, brass, creams, and wheat-colored​ linen curtains encircle the venue, while a vaulted rattan ‘cloudscape’ obscures the impact of the silver ceiling panels and offers yet another layer of warmth and natural texture to the space.

Glorietta’s narrative is one of soft agricultural nostalgia which seamlessly enhances the otherwise hard-edged commercial volume. The innovative transformation of Glorietta from an amorphous commercial venue, into an intimate restaurant now appeals to the afternoon spritz seekers, late-night dinners, and the casual pizza crowd.

Glorietta plays an important role in acting as a cultural reference point for the business precinct it resides in, encouraging other businesses into the area and further activating the surrounding locale.

Innovation, Sustainability, and Beauty

Due to Glorietta’s elevated position, civic scale, and commercial character, the buildings tenancy had no sympathetically inherent texture or softness, no history, and no context on which to draw the design concept from. Faced with a blank canvas and multiple challenges in building an inviting, friendly intimacy and warmth, the team set about crafting a design beneficial to patrons, floor staff, and the wider local community. Elements such as the bar, which ribbons either side of the entry, were purposefully positioned and hugely beneficial in attracting street traffic and space activation, building room density, and in containing both footprint and scale. While the inclusion of other key elements such as a traditional pizza oven, open kitchen and dining counter all gave the framework to build a lively environment and the ability to incorporate separate zones.

In terms of beauty and aesthetics, Glorietta was softened with tonally gentle materials and color palettes. Timbers, olive-hued leathers and tiles, rattan banquette with apricot tones, rusty red tables, brass, cream render and paint, and cream linens covering the windows are all evidence of a beautiful and considered space. Sustainability played an important role too, materials were kept to a minimum, all-natural, designed for longevity, and sustainably harvested where possible. An ingenious, vaulted ‘cloud sky’ of woven rattan covers the majority of the ceiling, providing additional warmth and organic shape while enclosing the whole restaurant by lowering the room-scale and warming the lighting. Rattan is one of the fastest renewable tropical woods available and is manufactured in low-tech non-polluting facilities.

Within Glorietta, beauty and sustainability collide with the salvaging and application of materials. Reclaimed hardwoods feature as bar cladding, with old stone slabs salvaged by the builder used as kitchen surround flooring. In a final, decorative flourish, a round Art Deco-inspired family table with sentimental value was inserted as a corner feature. In an innovative sense, Glorietta’s story is a social one that highlights the effectiveness of combining clever interior design practices within a venue’s surrounding context.

Glorietta is a lively and inviting hospitality space that will generate a ripple effect in driving other dining and drinking venues into the area to ensure ample social and commercial benefits for the local community. This outcome of connecting with the community and reinvigorating the Australian hospitality industry is particularly important during these uncertain times.

For more information, please visit www.glorietta.com.au
Photographer: Anson Smart

About Alexander &CO.
Alexander &CO. is a Sydney based 20+ team with a curiosity and passion to take on diverse, multifaceted projects and the skills and experience to move with versatility through architecture, interiors, styling, visualization, furniture making, project management, and branding. Finding the spirit and truth of each place through craftsmanship, innovation, and timelessness is at the core of everything they do. They make timeless, beautiful spaces for those who care deeply and are driven to inspire their clients and the global village. The Practice is recognized consistently in numerous Australian and international award programs including; Practice of the Year in the IDEA Awards, Australia’s longest-running interior design awards. Principal, Jeremy Bull was named Interior Designer of the Year 2018 at the Belle Coco Republic Interior Design Awards, one of the most recognizable design awards in Australia. Internationally, the practice won Frame’s 2018 Hospitality Restaurant of the Year, and the overall Restaurant of the Year category in the Restaurant and Bar Design Awards. Recent shortlists include Frame and Dezeen’s Emerging Designer of the Year and the Surface Travel Awards.

More like this

Arthur’s Restaurant

Arthur’s Restaurant

Since opening in 2019, Arthur’s Restaurant has become one of the most notable new restaurants to appear on the Toronto dining scene in recent memory. Designed by gh3* and fabricated by Unique Store Fixtures, the space features an intimate lounge and bar area in addition to the main dining room, which features a stunning octagon ceiling with a center dome as the main focal point.
California Ranch House

California Ranch House

This stunning Northern California residence embodies the very essence of sustainable living—from the material selections to the homeowners’ own lifestyle.
Hotel The Craftsmen

Hotel The Craftsmen

After a year of extensive renovations, a landmark 17th Century building on one of Amsterdam’s oldest canals has reopened its doors as Hotel The Craftsmen. The 14-room boutique hotel celebrates historical Dutch crafts with cleverly designed themed rooms. A stay at Hotel The Craftsman offers the luxury and comfort of a boutique hotel, combined with a unique design, rich history, and craftsmanship.
Made in China Cafe by DA Architecture Bureau

Made in China Cafe by DA Architecture Bureau

Made in China Cafe by DA Architecture Bureau Made in China is a modern Asian cafe in the center of St. Petersburg. It is located in a historical building, many elements of which are protected by the state. This is why it was strictly forbidden to modify stucco molding, railings and stairs during the work […]